Správny potravinový plán charakterizujú tieto 3 princípy
Princíp 3 (3 kľúčové slová – pestrosť, striedmosť, vyváženosť)Princíp 5 (5 základných potravinových skupín z potravinovej pyramídy)
Princíp 7 (7 pravidiel, ako správne vybrať a pripravovať potraviny)
Princíp 3
Pestrosť – pestrá skladba prijímaných potravín zložená zo všetkých piatich skupín potravinovej pyramídyStriedmosť – energetický príjem by mal byť v rovnováhe s energetickým výdajom
Vyváženosť – vyváženosť pestrosti a striedmosti
Princíp 5
Potravinová pyramída
Princíp 7
1.pravidlo: konzumácia pestrej stravy2.pravidlo: udržanie telesnej hmotnosti
3.pravidlo: striedmo prijímať soľ a sodík
4.pravidlo: striedma konzumácia cukrov
5.pravidlo: striedma konzumácia alkoholu
6.pravidlo: vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom tuku, saturovaného tuku a cholesterolu
7.pravidlo: konzumácia zeleniny, ovocia a obilninových výrobkov
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára