Americká dietetická asociácia určuje optimálny podiel jednotlivých potravinových skupín v dennom jedálničku práve v tzv. “Potravinovej pyramíde”.
Skupina, ktorá sa nachádza úplne dolu v potravinovej pyramíde, by sa mala vyskytovať na našom tanieri najčastejšie za deň. Naopak skupina, ktorá je na vrchole pyramídy, by mala byť konzumovaná najmenej.
- potravinová skupina : chlieb, obilniny, ryža, cestoviny (potraviny z tejto skupiny predstavujú 40 % denne prijatej energie)
- potravinová skupina : zelenina (najlepšie je konzumovať zeleninu v čerstvom surovom stave)
- potravinová skupina : ovocie (najlepšie je konzumovať ovocie v čerstvom surovom stave, potraviny z tejto skupiny spolu so zeleninou (2. Potravinová skupina) predstavujú 35 % prijatej energie)
- potravinová skupina : mlieko a mliečne výrobky, jogurt, tvaroh, syry
- potravinová skupina : mäso, hydina, ryby, vajíčka, orechy a strukoviny (potraviny z tejto skupiny spolu so 4. potravinovou skupinou predstavujú 20 % denne prijatej energie)
- potravinová skupina : tuky, oleje a sladkosti (potraviny z tejto skupiny, zloženej z tukov a jednoduchých cukrov, predstavujú 5 % denne prijatej energie, tieto potraviny treba prijímať striedmo, lebo sú zdrojom „prázdnych kalórií“, neobsahujú žiadne vitamíny a minerálne látky)
Potravinovú pyramídu dopĺňajú aj 3 nasledovné zásady
- pravidelná fyzická aktivita
- obmedzenie alkoholu
- menšia spotreba soli
Zásady, ktoré vyplývajú z pyramídy, nemožno zabúdať na tekutiny, najmä minerálne vody, bylinkové čaje v množstve minimálne 1,5-2 l denne, ktoré patria k správnej zdravej výžive.
Ak dodržiavate zloženie stravy podľa potravinovej pyramídy, nielenže sa lepšie cítite, ale takisto robíte niečo pre svoje zdravie a predchádzate tak vzniku obezity, metabolickým a kardiovaskulárnym komplikáciám.
S postrehmi sa zapojte do diskusie pod článkom.
(zdroj obrázku: google.com)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára