Ak máte záujem o kozmetiku Mary Kay, alebo sa chcete čokoľvek spýtať, neváhajte ma kontaktovať na email mitasova.alena@gmail.com, alebo v diskusnom fore.
Zdravá výživa pre aktívny životný štýl, kozmetika Mary Kay, všetko pre zdravú, sviežu pleť modernej ženy.
streda 9. novembra 2011
Kniha o kráse / katalóg Mary Kay 2011
Ak máte záujem o kozmetiku Mary Kay, alebo sa chcete čokoľvek spýtať, neváhajte ma kontaktovať na email mitasova.alena@gmail.com, alebo v diskusnom fore.
sobota 15. októbra 2011
Diéty a Chudnutie majú svoj blog o tom, ako schudnúť
Pred pár dňami som sa s vami podelila o webstránku Diéty a Chudnutie. Tento portál o zdravej výžive a chudnutí má svoj blog aj tu, teda na blogspote. Pokiaľ vás zaujímajú informácie ako schudnúť, určite ho navštívte. Prispievam naň niektorými článkami aj ja, ako napr. článok Ako schudnúť za 10 dní. ;)
Tipy ako schudnúť rýchlo, raz a navždy
Tipy ako schudnúť rýchlo, raz a navždy
Menovky:
ako chudnúť,
ako schudnúť,
diéta,
diéty,
chudnutie,
schudnutie,
zdravá výživa
štvrtok 6. októbra 2011
Diéty a chudnutie: nová stránka s tipmi ako schudnúť
Na webe sa objavila nová stránka, na ktorej je možné nájsť množstvo zaujímavých diét, tipy týždňa na chudnutie, rôzne zaujímavé články o chudnutí. fakt super :) odporúčam pozrieť
www.dietyachudnutie.sk
www.dietyachudnutie.sk
Menovky:
ako schudnut,
bezlepkova dieta,
diety,
chudnutie,
chudnutie ako,
schudnut
štvrtok 2. júna 2011
Celiakia
Celiakia sa vyznačuje tým, že jedinec nevie stráviť bielkoviny nachádzajúce sa v pšenici a raži. Táto zmes bielkovín je označovaná ako lepok (glutén).
Celiakia je vrodené porucha metabolizmu, ktorá sa vyznačuje porušenou aktivitou enzýmov odbúravajucich glutén. Vznikajú tak zložky, ktoré sú pre organizmus toxické a hromadia sa v sliznici tenkého čreva a tým ho poškodzujú.
Celiakia je vrodené porucha metabolizmu, ktorá sa vyznačuje porušenou aktivitou enzýmov odbúravajucich glutén. Vznikajú tak zložky, ktoré sú pre organizmus toxické a hromadia sa v sliznici tenkého čreva a tým ho poškodzujú.
Abdominálne príznaky celiakie
- bolesti brucha zhoršujúce sa po jedle
- stolica môže byť kašovitá
- objemová stolica
Extraabdominálne prejavy celiakie
- slabosť
- únava
- anémia
- úbytok na váhe
- depresie
- psychické poruchy
- osteomalácia a osteoporóza
- porucha rastu u detí
- poruchy vývoja u detí s možnosťou mentálnej retardácie
Celiakia a diéta
Liečba spočíva v absolútnom dodržiavaní bezlepkovej diéty.
Menovky:
bezlepkova dieta,
celiakia,
celiakia prejavy,
dieta,
lepok,
priznaky celiakie
pondelok 30. mája 2011
Kniha o kráse/katalóg Mary Kay 2011
V prípade záujmu o kozmetiku Mary Kay alebo akýchkoľvek otázok ma neváhajte kontaktovať na email mitasova.alena@gmail.com, alebo v diskusnom fore.
Diéta pri obezite
Máte problémy s udržaním ideálnej hmotnosti alebo túžite po ideálnej hmotnosti? Podľa vypočítaného BMI trpíte nadváhou? Po prečítaní nasledujúcich riadkov zistíte, že správnymi stravovacími návykmi sa dá nielen vylepšiť vaša postava, ale budete sa cítiť oveľa lepšie.
Liečba obezity je veľmi náročná a stanovenie ideálnej diéty pri liečbe nepoznáme.
Diéty, pri ktorých sa zmení výrazne proporcia jednotlivých živín môže byť nie len neúspešná ale aj nebezpečná.
Pri držaní redukčnej diéty u obéznych ľudí je dôležitý redukčný charakter diéty, ale musia sa zachovať aspoň minimálne hodnoty bielkovín, sacharidov a tukov.
Liečba obezity je veľmi náročná a stanovenie ideálnej diéty pri liečbe nepoznáme.
Diéty, pri ktorých sa zmení výrazne proporcia jednotlivých živín môže byť nie len neúspešná ale aj nebezpečná.
Pri držaní redukčnej diéty u obéznych ľudí je dôležitý redukčný charakter diéty, ale musia sa zachovať aspoň minimálne hodnoty bielkovín, sacharidov a tukov.
Čo sa zakazuje pri obezite
- obézny by sa mal zdržiavať konzumácie predovšetkým nasýtených živočíšnych tukov
Čo sa odporúča pri obezite
- konzumácia vegetariánskej stravy s nesladkým ovocím
- bielkovinové minimum musí byť zachované
- konzumácia živočíšnych produktov (ryby, divina, morka, vaječné bielko, tvaroh bez tuku)
Na čo nezabúdať pri obezite
- jesť minimálne 3 krát denne
- redukovať večerné objemnejšie jedlá
- večerné jedenie posunúť do skorších hodín
- fyzická aktivita
Menovky:
dieta,
fyzicka aktivita,
obezita,
obezny,
ovocie
štvrtok 26. mája 2011
Premeny s Mary Kay
Kozmetika Mary Kay mení životy žien. Neveríte? Presvedčte sa o tom v milom videu a pridajte sa k nám. Podeľte sa aj vy o svoj príbeh Mary Kay v diskusii.
streda 25. mája 2011
Marasmus alebo extrémne hladovanie
Marasmus je stav extrémneho vyhladovania. Vzniká vtedy, keď má jedinec nedostatok energie, bielkovín a ostatných výživových faktorov.
Výskyt marasmu
- deti
- dospelí
- najmä u ľudí v rozvojových krajinách
Charakteristika marasmu
- strata rezervného tuku v podkožnej vrste
- využívanie bielkovín obličiek a pečene
- poškodenie imunitného systému
- slabosť
- znížená duševná výkonnosť
- nižšia telesná výkonnosť
Faktory spôsobujúce marasmus
- porucha jedenia
- porucha správania sa
- zrýchlenie metabolizmu
- poškodenie absorpcie nutrientami
Marasmus detí
- marasmus môže vzniknúť u detí, ktoré boli predčasne narodené
- keď matka prestane dojčiť a nemá inú potravu pre dieťa, tiež môže nastať marasmus
- môže nastať v ktoromkoľvek veku
- jeho výskyt je častejši ako u kwashiorkore
- taktiež sa vyskytuje, keď má dieťa tráviace ťažkosti, hnačky, maláriu, osýpky, záchvaty kašľu
- dieťa nemôže zavrieť oči
- koža na dieťati pripomína pokrčený pergamen
- dieťa má stareckú tvár
Nutričný marazmus dospelých
- je u dospelých veľmi častý
- 5 hlavných príčin:
- nedostatok potravy (hladovanie - vojny, prírodné katastrofy ako sucho, povodne, zemetrasenie)
- nádory
- infekcie (najčastejšie AIDS)
- poruchy príjmu potravy (napr. anorexia nervosa)
- malabsorpcia (nedostatočné vstrebávanie - cystická fibróza, celiakia)
Menovky:
aids,
anorexia,
bielkoviny,
celiakia,
deti,
dospeli,
energia,
kwashiorkor,
marasmus,
slabost
pondelok 23. mája 2011
Kwashiorkor
Kwashirkor nastáva vtedy, keď má človek nedostatok bielkovín, či už z kvalitatívnej strany alebo z kvantitatívnej.
Kwashiorkorom trpia deti a dospelých v rozvojových krajinách. Vyskytuje sa však aj u ľudí, ktorí vyznávajú spôsob života, v ktorom je konzumácia potravín živočíšneho pôvodu neprijateľná (vajíčka, mlieko, mäso).
Kwashiorkorom trpia deti a dospelých v rozvojových krajinách. Vyskytuje sa však aj u ľudí, ktorí vyznávajú spôsob života, v ktorom je konzumácia potravín živočíšneho pôvodu neprijateľná (vajíčka, mlieko, mäso).
Znaky kwashiorkoru
- slabý rast, zaostávanie v raste
- edémy
- úbytok svalstva (nemusí byť badateľný, kvôli prítomným edémom)
- dermatózy (nemusia sa vždy vyskytovať)
- hnačky
- anémia
- nedostatok mikroživín
- mentálne zmeny (nemusia byť badateľné)
- vlasy sú redšie a jemnejšie
Kwashiorkor u detí
- postihnuté sú deti najčastejšie okolo 1. roku života
- vyskytuje sa však od 6 mesiacov do 3 rokov
- deti majú tenké končatiny a napuchnuté bruško (napuchnuté brucho je výsledkom zadržiavania vody v organizme)
- majú abnormálne nízku telesnú hmotnosť
- kwashiorkor nastáva, keď dieťa konzumuje potraviny ochudobnené o bielkoviny
- nastáva nezvratné poškodenie mozgu
- kwashiorkor je spojený s infekčnými chorobami
Kwashiorkor u dospelých
- kwashiorkor sa nevyskytuje veľmi často u dospelých
- ľudia sú veľmi slabí, ľahostajní, majú znížený apetít, nízky krvný tlak
- ľudia majú výraznú podváhu, svalstvo a podkožný tuk sú zredukované
- opuchy na tvári, nohách u mužov aj na miešku sú veľmi viditeľné a skrývajú stratu na hmotnosti
- pokožka a vlasy sú suché a šupinaté
- ľudia trpiaci kwashiorkorom bývajú v Indonézii a štátoch, kde je hladomor
Menovky:
anemia,
dermatozy,
edemy,
infekcne choroby,
kwashiorkor,
mikroziviny,
nizka telesna hmotnost,
opuchy,
podvaha,
podvyziva,
rozvojove krajiny
nedeľa 22. mája 2011
Princípy zdravej - racionálnej výživy
Správny potravinový plán charakterizujú tieto 3 princípy
Princíp 3 (3 kľúčové slová – pestrosť, striedmosť, vyváženosť)Princíp 5 (5 základných potravinových skupín z potravinovej pyramídy)
Princíp 7 (7 pravidiel, ako správne vybrať a pripravovať potraviny)
Princíp 3
Pestrosť – pestrá skladba prijímaných potravín zložená zo všetkých piatich skupín potravinovej pyramídyStriedmosť – energetický príjem by mal byť v rovnováhe s energetickým výdajom
Vyváženosť – vyváženosť pestrosti a striedmosti
Princíp 5
Potravinová pyramída
Princíp 7
1.pravidlo: konzumácia pestrej stravy2.pravidlo: udržanie telesnej hmotnosti
3.pravidlo: striedmo prijímať soľ a sodík
4.pravidlo: striedma konzumácia cukrov
5.pravidlo: striedma konzumácia alkoholu
6.pravidlo: vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom tuku, saturovaného tuku a cholesterolu
7.pravidlo: konzumácia zeleniny, ovocia a obilninových výrobkov
Menovky:
alkohol,
cukry,
obilniny,
ovocie,
pestrost,
potravinova pyramida,
rybi tuk,
sol,
striedmost,
telesna hmotnost,
vyvazenost,
zelenina
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)