streda 18. mája 2011

Bulímia, prejedanie alebo vracanie?

Bulímia nie je nový pojem, ako si mnohí myslia. Hippokrates rozlišoval „boulimos“ ako nezdravý hlad od normálneho hladu. Pojem mentálna bulímia, čiže bulimia nervosa zaviedol anglický psychiater Gerard Russell v roku 1979, kedy publikoval článok o pacientoch s týmto príznakom.

Mentálnou bulímiou trpí 8-10 % populácie a väčšinou postihuje ženy od 18 do 35 rokov.

Bulímia, pri ktorej pacient pravidelne používa zvracanie, diuretiká a laxatíva, aby zabránil zvýšeniu hmotnosti je označovaná ako purgatívny typ mentálnej bulímie. Bulímia, pri ktorej pacient drží prísne diéty, hladovky alebo intenzívne fyzicky cvičí, nepravidelne zvracia a nepravidelne užíva laxatíva a pod. je označovaná ako nepurgatívny typ mentálnej bulímie.


Bulimia nervosa, znaky

Vyznačuje nasledovnými znakmi, ktorými sú silná a nepotlačiteľná túžba prejedania sa, chorobný strach z tučnoty, užívanie preháňadiel, opakované zvracanie, striedavé obdobia hladovania, užívanie diuretík. Človek trpiaci bulímiou sa neustále zaoberá jedlom a silno po ňom túži.

Bulimia nervosa, vznik

Príčiny vzniku bulímie sú rôzne. Patria sem hlavne sklony k nadváhe, nerovnomerné rozloženie telesného tuku, vplyv okolia, nevhodné stravovacie návyky, držanie diét a pod.

Ak máte blízko k tejto téme, vyjadrite sa k nej v diskusii.

Anorexia fotky

(zdroj obrazkov: google.com)

Následky bulímie, liečba bulímie

Zdravotné následky bulímie

  • poruchy spánku
  • nepravidelná menštruácia
  • celková únava, vyčerpanosť, slabosť
  • citlivosť na chlad
  • pleť je sucha do žltej farby
  • vlasy sú riedke, suché, polámané
  • zvýšené ochlpenie po tele
  • ťažkosti so srdcom
  • poškodenie pečene
  • opuchy
  • odvápnenie kostí
  • oslabená obranyschopnosť organizmu
  • chudokrvnosť
  • závrate, mdloby, bolesť hlavy
  • zvýšená hladina cholesterolu

Psychické následky

  • myšlienky na jedlo
  • depresie
  • pocity viny po bulimickom záchvate
  • spoločenské problémy
  • apatia

Liečba bulímie

  • problematická
  • dlhodobá
  • vyžaduje interdisciplinárnu pomoc
  • farmakoterapia nestačí

Možnosti liečby bulímie

  • hospitalizácia
  • čiastočná hospitalizácia
  • ambulantná starostlivosť (individuálna, skupinová, rodinná psychoterapia)
  • svojpomocné programy

Najlpredávanejšie prípravky kozmetiky Mary Kay

Koniec mastnej pleti počas leta

Určite veľmi dobre poznáte tento scenár. Ráno vstanete, perfektne sa nalíčite, zabuchnete dvere na byte či dome, vyberiete sa do horúčavy leta a ihneď sa váš dokonalý make-up pokazí.

Prichádza však super pomoc od Mary Kay. Kombinácia obrúskov pohlcujúcich mastnotu a zmatňujúceho krému, ktoré vám vzniknuté škody upravia a vy môžete fičať podľa vašich plánov.

Obrúsky pohlcujúce mastnotu od Mary Kay sú vhodné i pre citlivú pokožku, pre všetky typy pleti a možno ich použiť kedykoľvek počas dňa. Sú vyrobené z čistého ľanu a okamžite absorbujú nadmernú mastnotu pleti. Pre zamedzenie mastenia pleti je vhodný zmatňujúci krém, ktorý po zaschnutí zanecháva prirodzený matný povrch. Je určený pre ženy aj mužov, taktiež vhodný aj pre citlivú pokožku.

V prípade ďalších otázok mi napíšte mail alebo vyjadrite svoj názor v diskusii.

(zdroj obrázku: marykay.sk)

utorok 17. mája 2011

Potravinová pyramída

Stretli ste sa už s pojmom potravinová pyramída? Viete presne čo to je a čím sa zaoberá?

Americká dietetická asociácia určuje optimálny podiel jednotlivých potravinových skupín v dennom jedálničku práve v tzv. “Potravinovej pyramíde”.

Skupina, ktorá sa nachádza úplne dolu v potravinovej pyramíde, by sa mala vyskytovať na našom tanieri najčastejšie za deň. Naopak skupina, ktorá je na vrchole pyramídy, by mala byť konzumovaná najmenej.
  1. potravinová skupina : chlieb, obilniny, ryža, cestoviny (potraviny z tejto skupiny predstavujú 40 % denne prijatej energie)
  2. potravinová skupina : zelenina (najlepšie je konzumovať zeleninu v čerstvom surovom stave)
  3. potravinová skupina : ovocie (najlepšie je konzumovať ovocie v čerstvom surovom stave, potraviny z tejto skupiny spolu so zeleninou (2. Potravinová skupina) predstavujú 35 % prijatej energie)
  4. potravinová skupina : mlieko a mliečne výrobky, jogurt, tvaroh, syry
  5. potravinová skupina : mäso, hydina, ryby, vajíčka, orechy a strukoviny (potraviny z tejto skupiny spolu so 4. potravinovou skupinou predstavujú 20 % denne prijatej energie)
  6. potravinová skupina : tuky, oleje a sladkosti (potraviny z tejto skupiny, zloženej z tukov a jednoduchých cukrov, predstavujú 5 % denne prijatej energie, tieto potraviny treba prijímať striedmo, lebo sú zdrojom „prázdnych kalórií“, neobsahujú žiadne vitamíny a minerálne látky)
Aby sme dosiahli stravu vyváženú a pestrú, mali by sme každú skupinu potravín zaradiť do každodenného jedálnička podľa potravinovej pyramídy.


Potravinovú pyramídu dopĺňajú aj 3 nasledovné zásady

  • pravidelná fyzická aktivita
  • obmedzenie alkoholu
  • menšia spotreba soli

Zásady, ktoré vyplývajú z pyramídy, nemožno zabúdať na tekutiny, najmä minerálne vody, bylinkové čaje v množstve minimálne 1,5-2 l denne, ktoré patria k správnej zdravej výžive.

Ak dodržiavate zloženie stravy podľa potravinovej pyramídy, nielenže sa lepšie cítite, ale takisto robíte niečo pre svoje zdravie a predchádzate tak vzniku obezity, metabolickým a kardiovaskulárnym komplikáciám.

S postrehmi sa zapojte do diskusie pod článkom.

(zdroj obrázku: google.com)

pondelok 16. mája 2011

Mentálna anorexia vs. mentálna bulímia

Príznaky anorexie a bulímie

  • výrazné schudnutie
  • držanie diéty
  • veľmi dobré znalosti z oblasti výživy (zdravé a nezdravé potraviny)
  • odmietanie jedávať v spoločnosti
  • dojedanie jedál v izbe
  • prehrabávanie v jedle
  • menší príjem jedál
  • niekedy zmizne z chladničky veľké množstvo jedla
  • zlá nálada
  • časté návštevy toalety, kúpeľne
  • osoba je viac uzavretá, utiahnutá, osamelá
  • rozväzovanie sociálnych kontaktov
  • časté porovnávanie s druhými

Porovnanie anorexie a bulímie



Mentálna anorexia

Mentálna bulímia
Pokles hmotnosti
výrazný
mierny pokles alebo naopak zvýšenie hmotnosti
Amenorea
60-100 % 10-30 %
Navodené zvracanie
15-30 % 75-90 %
Sebakontrola
vystupňovaná oslabená
Správanie pri jedle
pomalé tempo jedenia, malé sústa, prieberčivosť, nízky príjem tekutín skôr rýchlejšie tempo, väčšie sústa, obvykle veľký príjem tekutín
Začiatok ťažkostí
13-20 rok, výnimočne neskôr 14-30 rok, výnimočne skôr
Ženy: muži
10-15: 1 20:1
Výskyt v rizikovej populácii (ženy 15-30 ročné)
0,5-0,8 % 2,5-6 %
Depresia
10-60 % 20-90 %
Pitie alkoholu výnimočne často
Významné zlepšenie
20-75 % 60-85 %
Motivácia k liečbe
z donútenia obtiažami alebo okolím snaha zbaviť sa prejedania, niekedy snaha schudnúť

Vitariánstvo, závislosť na surovej strave

Vedeli ste, že ľudia, ktorí konzumujú surovú (tepelne a chemicky nespracovanú) potravu rastlinného pôvodu sa volajú vitariáni? Vitariánstvo je obdoba vegetariánstva ale na rozdiel od vegetariánstva, pri tomto spôsobe stravovania sa neukladajú v tele „toxické“ látky. A práve týmto spôsobom sa organizmus lepšie prečisťuje.


Výhody vitariánstva

  • V surovej strave sú prítomné vitamíny, antioxidanty a enzýmy
  • Surová strava je ľahko stráviteľná
  • Zásadotvornosť potravy (veľa zeleniny, zemiakov, ovocia a pod.) 



      Poznáte niekoho vo svojom okolí, kto sa stravuje týmto spôsobom, alebo sa tak stravujete vy? Zapojte sa do diskusie so skúsenosťami, s výhodami, prípadne nevýhodami tohto stravovania.

      (zdroj obrázku: google.com)

      Frutariánstvo, ovocie, ovocie a ešte raz ovocie

      Ten, kto sa už niekedy stretol s frutariánmi, určite vie, čím sa vyznačuje táto neobvyklá skupina ľudí. Sú to ľudia, ktorí konzumujú iba surové ovocie. Dodržiavajú prísne ovocné diéty, ktoré pozostávajú len z rôznych druhov ovocia a doplňujú ich škrupinovými plodmi.

      Diéta založená výhradne len na konzumácii ovocia je veľmi ekonomicky náročná, preto si ju môžu dovoliť len ľudia, ktorí majú lepšie finančné zázemie.

      Ale čo treba veľmi výrazne podotknúť je, že dlhodobejšie užívanie práve tejto formy diéty u človeka vedie k nedostatočnému príjmu bielkovín, minerálnych látok a vitamínov skupiny B a následne vznikajú ochorenia práve z deficitu týchto životne dôležitých látok.


      Ak máte akékoľvek otázky, zapojte sa do diskusie.

      (Zdroj obrázku: google.com)