Tamarind, lat. Tamarindus
indica patrí medzi ovocie, ktoré sa pestuje v krajinách
s tropickým podnebím, ako je India, Afrika a Thajsko. Vnútri krehkej
škrupiny sa nachádza hnedá, lepkavá a vláknitá dreň. Uprostred drene sú
veľké semená. Tamarind sa tradične využíva v indickej kuchyni pri príprave
omáčok, štiav, nápojov a dezertov. Jeho sladko-kyslá chuť dodáva jedlám
naozaj neobyčajnú príchuť. Kyslá odroda sa používa v Indickej kuchyni a sladká
verzia sa používa v Thajskej kuchyni. Tamarind
má taktiež vynikajúce liečebné a nutričné vlastnosti.
Okrem širokého využitia v kuchyni má tamarind
vynikajúce čistiace vlastnosti. Tamarind sa v kuchyni používal ako
čistiaci prostriedok ešte skôr ako boli objavené čistiace prostriedky na
umývanie riadu. Výborné čistiace vlastnosti tamarindu spočívajú v jeho
vysokom obsahu kyselín. Má podobné čistiace vlastnosti ako ocot alebo citrón.
Ak pridáte k tamarindu soľ, jeho čistiace vlastnosti sú ešte lepšie, vďaka
čomu sa používa pri čistení riadu a kovov. V skutočnosti je tamarind
považovaný za najlepší prírodný čistič bronzu, medi, striebra a iných kovov.
Živiny nachádzajúce sa v tamarinde
Podobne ako u väčšiny ovocia, v tamarinde prevládajú
sacharidy. 1/2 šálky tamarindu má až 140 kalórií a obsah sacharidov je 38
gramov, vlákniny 3 gramy a bielkovín 2 gramy. Tamarind neobsahuje žiadne
tuky a je výborným zdrojom železa a vitamínu C. Taktiež je výborným
zdrojom horčíka, draslíka, vápnika, fosforu a vitamínov skupiny B. Okrem
toho, tamarind obsahuje aj fytochemikálie. Fytochemikálie sú nevýživné
rastlinné zložky, ktoré majú schopnosť predchádzať rôznym chorobám. V tamarinde
možno nájsť veľké fenolov. Fenoly spolu s vitamínom C sú
antioxidanty, ktoré chránia telové bunky pred nepriaznivým vplyvom voľných
radikálov.
Tamarind
v alternatívnej medicíne
Štúdia uskutočnená pod vedením Journal of Nutrition uvádza,
že tamarind má množstvo zdraviu prospešných funkcií. Je účinný pri liečbe
horúčky, úpaloch a v niektorých prípadoch ochrnutia. Taktiež sa
využíva ako kloktadlo pri liečbe bolestí v krku a pri liečbe kožných
rán. Tamarind je tiež známy svojimi antihubovými a antibakteriálnymi
vlastnosťami.
Ďalšia štúdia uskutočnená pod vedením Journal of Human
ecology uvádza, že tamarind je účinný pri liečbe tráviacich ťažkostí. Tento
prírodný prostriedok pomáha pri liečbe hnačky, zápchy, vracaní, bolestí brucha
a dokonca aj pri otravách jedlom.
Ďalšie využitie
tamarindu
V prírodnej medicíne sa tamarind používa ako prírodné
preháňadlo. Vo svete je využívaný pri výrobe krémov a pleťových vôd. Za
jeho pomoci sa liečia aj rôzne infekcie a dokonca aj lepra. Používa sa ako
prírodný liek pri liečbe žlčových porúch. Taktiež znižuje hladinu LDL cholesterolu
v krvi, vďaka čomu prospieva zdraviu srdca. Využíva sa aj ako prírodné
farbivo.
Ako jesť tamarind
Krehká škrupina tamarindu sa dôkladne odstráni, vyberie sa
lepkavá dužina a prekrojí sa na viacero kúskov. Jednotlivé kúsky sa opatrne
jedia ako čerešne a kôstka sa vypľuje.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára