utorok 5. marca 2013

Ovocie ako skvelý čistič bronzu, medi a striebra (Tamarind)


Tamarind, lat. Tamarindus indica patrí medzi ovocie, ktoré sa pestuje v krajinách s tropickým podnebím, ako je India, Afrika a Thajsko. Vnútri krehkej škrupiny sa nachádza hnedá, lepkavá a vláknitá dreň. Uprostred drene sú veľké semená. Tamarind sa tradične využíva v indickej kuchyni pri príprave omáčok, štiav, nápojov a dezertov. Jeho sladko-kyslá chuť dodáva jedlám naozaj neobyčajnú príchuť. Kyslá odroda sa používa v Indickej kuchyni a sladká verzia sa používa v Thajskej kuchyni.  Tamarind má taktiež vynikajúce liečebné a nutričné vlastnosti.

Tamarind ako účinný čistič

Okrem širokého využitia v kuchyni má tamarind vynikajúce čistiace vlastnosti. Tamarind sa v kuchyni používal ako čistiaci prostriedok ešte skôr ako boli objavené čistiace prostriedky na umývanie riadu. Výborné čistiace vlastnosti tamarindu spočívajú v jeho vysokom obsahu kyselín. Má podobné čistiace vlastnosti ako ocot alebo citrón. Ak pridáte k tamarindu soľ, jeho čistiace vlastnosti sú ešte lepšie, vďaka čomu sa používa pri čistení riadu a kovov. V skutočnosti je tamarind považovaný za najlepší prírodný čistič bronzu, medi, striebra a iných kovov.

Živiny nachádzajúce sa v tamarinde

Podobne ako u väčšiny ovocia, v tamarinde prevládajú sacharidy. 1/2 šálky tamarindu má až 140 kalórií a obsah sacharidov je 38 gramov, vlákniny 3 gramy a bielkovín 2 gramy. Tamarind neobsahuje žiadne tuky a je výborným zdrojom železa a vitamínu C. Taktiež je výborným zdrojom horčíka, draslíka, vápnika, fosforu a vitamínov skupiny B. Okrem toho, tamarind obsahuje aj fytochemikálie. Fytochemikálie sú nevýživné rastlinné zložky, ktoré majú schopnosť predchádzať rôznym chorobám. V tamarinde možno nájsť veľké fenolov. Fenoly spolu s vitamínom C sú antioxidanty, ktoré chránia telové bunky pred nepriaznivým vplyvom voľných radikálov.

Tamarind v alternatívnej medicíne

Štúdia uskutočnená pod vedením Journal of Nutrition uvádza, že tamarind má množstvo zdraviu prospešných funkcií. Je účinný pri liečbe horúčky, úpaloch a v niektorých prípadoch ochrnutia. Taktiež sa využíva ako kloktadlo pri liečbe bolestí v krku a pri liečbe kožných rán. Tamarind je tiež známy svojimi antihubovými a antibakteriálnymi vlastnosťami.
Ďalšia štúdia uskutočnená pod vedením Journal of Human ecology uvádza, že tamarind je účinný pri liečbe tráviacich ťažkostí. Tento prírodný prostriedok pomáha pri liečbe hnačky, zápchy, vracaní, bolestí brucha a dokonca aj pri otravách jedlom.

Ďalšie využitie tamarindu

V prírodnej medicíne sa tamarind používa ako prírodné preháňadlo. Vo svete je využívaný pri výrobe krémov a pleťových vôd. Za jeho pomoci sa liečia aj rôzne infekcie a dokonca aj lepra. Používa sa ako prírodný liek pri liečbe žlčových porúch. Taktiež znižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, vďaka čomu prospieva zdraviu srdca. Využíva sa aj ako prírodné farbivo.

Ako jesť tamarind

Krehká škrupina tamarindu sa dôkladne odstráni, vyberie sa lepkavá dužina a prekrojí sa na viacero kúskov. Jednotlivé kúsky sa opatrne jedia ako čerešne a kôstka sa vypľuje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára