utorok 17. mája 2011

Potravinová pyramída

Stretli ste sa už s pojmom potravinová pyramída? Viete presne čo to je a čím sa zaoberá?

Americká dietetická asociácia určuje optimálny podiel jednotlivých potravinových skupín v dennom jedálničku práve v tzv. “Potravinovej pyramíde”.

Skupina, ktorá sa nachádza úplne dolu v potravinovej pyramíde, by sa mala vyskytovať na našom tanieri najčastejšie za deň. Naopak skupina, ktorá je na vrchole pyramídy, by mala byť konzumovaná najmenej.
  1. potravinová skupina : chlieb, obilniny, ryža, cestoviny (potraviny z tejto skupiny predstavujú 40 % denne prijatej energie)
  2. potravinová skupina : zelenina (najlepšie je konzumovať zeleninu v čerstvom surovom stave)
  3. potravinová skupina : ovocie (najlepšie je konzumovať ovocie v čerstvom surovom stave, potraviny z tejto skupiny spolu so zeleninou (2. Potravinová skupina) predstavujú 35 % prijatej energie)
  4. potravinová skupina : mlieko a mliečne výrobky, jogurt, tvaroh, syry
  5. potravinová skupina : mäso, hydina, ryby, vajíčka, orechy a strukoviny (potraviny z tejto skupiny spolu so 4. potravinovou skupinou predstavujú 20 % denne prijatej energie)
  6. potravinová skupina : tuky, oleje a sladkosti (potraviny z tejto skupiny, zloženej z tukov a jednoduchých cukrov, predstavujú 5 % denne prijatej energie, tieto potraviny treba prijímať striedmo, lebo sú zdrojom „prázdnych kalórií“, neobsahujú žiadne vitamíny a minerálne látky)
Aby sme dosiahli stravu vyváženú a pestrú, mali by sme každú skupinu potravín zaradiť do každodenného jedálnička podľa potravinovej pyramídy.


Potravinovú pyramídu dopĺňajú aj 3 nasledovné zásady

  • pravidelná fyzická aktivita
  • obmedzenie alkoholu
  • menšia spotreba soli

Zásady, ktoré vyplývajú z pyramídy, nemožno zabúdať na tekutiny, najmä minerálne vody, bylinkové čaje v množstve minimálne 1,5-2 l denne, ktoré patria k správnej zdravej výžive.

Ak dodržiavate zloženie stravy podľa potravinovej pyramídy, nielenže sa lepšie cítite, ale takisto robíte niečo pre svoje zdravie a predchádzate tak vzniku obezity, metabolickým a kardiovaskulárnym komplikáciám.

S postrehmi sa zapojte do diskusie pod článkom.

(zdroj obrázku: google.com)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára