streda 18. mája 2011

Bulímia, prejedanie alebo vracanie?

Bulímia nie je nový pojem, ako si mnohí myslia. Hippokrates rozlišoval „boulimos“ ako nezdravý hlad od normálneho hladu. Pojem mentálna bulímia, čiže bulimia nervosa zaviedol anglický psychiater Gerard Russell v roku 1979, kedy publikoval článok o pacientoch s týmto príznakom.

Mentálnou bulímiou trpí 8-10 % populácie a väčšinou postihuje ženy od 18 do 35 rokov.

Bulímia, pri ktorej pacient pravidelne používa zvracanie, diuretiká a laxatíva, aby zabránil zvýšeniu hmotnosti je označovaná ako purgatívny typ mentálnej bulímie. Bulímia, pri ktorej pacient drží prísne diéty, hladovky alebo intenzívne fyzicky cvičí, nepravidelne zvracia a nepravidelne užíva laxatíva a pod. je označovaná ako nepurgatívny typ mentálnej bulímie.


Bulimia nervosa, znaky

Vyznačuje nasledovnými znakmi, ktorými sú silná a nepotlačiteľná túžba prejedania sa, chorobný strach z tučnoty, užívanie preháňadiel, opakované zvracanie, striedavé obdobia hladovania, užívanie diuretík. Človek trpiaci bulímiou sa neustále zaoberá jedlom a silno po ňom túži.

Bulimia nervosa, vznik

Príčiny vzniku bulímie sú rôzne. Patria sem hlavne sklony k nadváhe, nerovnomerné rozloženie telesného tuku, vplyv okolia, nevhodné stravovacie návyky, držanie diét a pod.

Ak máte blízko k tejto téme, vyjadrite sa k nej v diskusii.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára