utorok 19. apríla 2011

Vegánstvo a jeho prínosy aj riziká


Máte vo svojom okolí vegána? Určite ste s ním už viedli debaty na tému prínosov a rizík tohto štýlu stravovania. Ste si však istí, že naozaj viete, čo vegánstvo obnáša?

Vegánstvo je forma vegetariánstva, keď ľudia konzumujú len potraviny rastlinného pôvodu a úplne vylučujú všetky potraviny živočíšneho pôvodu. Títo ľudia konzumujú obilniny, strukoviny, orechy, ovocie, zeleninu. Radikálni vegetariáni úplne vylučujú zo svojho jedálnička aj mlieko, vajcia a dokonca aj droždie a med.

Riziká vegánstva

Treba výrazne podotknúť, že vegánska strava môže priniesť určité riziká podvýživy. Pri vegánskej strave nastávajú u jedincov problémy z nedostatku energie v potrave, majú nedostatok tukov a ich sprievodných zložiek (vitamínov), minerálnych látok (najmä železa, vápnika, zinku i medi). Jedinec taktiež trpí nedostatkom jódu, riboflavínu a B12. Taktiež môže u neho nastať deficit esenciálnych aminokyselín, ktoré sa v správnom pomere nachádzajú práve v mäse. Preto by mal dbať na to, aby si ich dopĺňal práve aminokyselinami v strukovinách.
Veľmi vážna situácia nastáva práve vtedy, keď sa vegánskym spôsobom stravujú deti. Deti majú oneskorený rast, zvyšuje sa u nich riziko anémie a krivice.

Prínosy vegánstva

Jedným z kladov vegánskej stravy je to, že človek prijíma nízky obsah tukov. Táto strava neobsahuje živočíšne tuky, v ktorých je veľa nasýtených mastných kyselín, ale na druhej strane sa ochudobňujú o n-3 mastné kyseliny, ktorých zdrojom sú práve ryby.


Dúfam, že som vám aspoň trošku pomohla v ďalších diskusiách s vegánmi. Ak máte s vegánstvom alebo vegánmi osobné skúsenosti, podeľte sa o ne s nami v diskusii.

(zdroj obrázku: google.com)

2 komentáre:

  1. Je mi luto poznamenat, ze v tomto clanku sa nachadza mnozstvo nepravdivych stereotypov a mytov nielen o veganskej vyzive, ale aj vyzive vo vseobecnosti...
    (som veganka (bez zdravotnych problemov) 7 rokov)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pridavam sa k Suane, tento článok má veľmi ďaleko od reality. Skor si treba naštudovať že všetky látky, ktoré spomínate že veganom chýbajú sa nachádzajú v rastlinnej podobe ešte vo vyššej miere ako v živočíšnej. :)

    OdpovedaťOdstrániť